'Overgewicht en diabetes schuld van evolutie'

Obesitas en diabetes type 2 zijn een gevolg van onze evolutionaire ontwikkeling, vermoeden Amerikaanse onderzoekers. De werking van het gen CMAH is verloren gegaan, waardoor een verhoogd risico op deze aandoeningen ontstond.

Het is de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar CMAH in relatie tot overgewicht en diabetes. De wetenschappers spreken van een ‘verkeerde afslag in onze evolutie’ waardoor CMAH niet meer functioneert en mensen bevattelijker worden voor extreem overgewicht en diabetes type 2.

Andere zoogdieren hebben hier geen last van. Omdat het CMAH niet goed functioneert, maakt de alvleesklier bij mensen met overgewicht minder insuline aan.

De wetenschappers onderzochten de werking van CMAH bij twee groepen muizen. De ene groep had dezelfde gemuteerde variant van CMAH als mensen; de tweede groep had een normaal CMAH gen.

Vet dieet

Door een zeer vet dieet kregen beide groepen muizen te maken met insulineresistentie door overgewicht; echter: bij de groep met het gemuteerde gen nam de insuline-aanmaak af en schommelde de bloedsuikerspiegel enorm.

Diabetes type 2 is wereldwijd een groeiend probleem. De onderzoekers hopen dankzij deze doorbraak een nieuwe behandeling voor de ziekte te kunnen ontwikkelen.

[Bron: Gezondheidsnet]